Opublikowano: 02.01.2018
Szkliwo naszych zębów składa się prawie w 98% ze związków mineralnych? Jest ono bardzo podatne na urazy, mikrouszkodzenia, a także na działanie kwasów, które znajdują się w słodkich gazowanych i niegazowanych napojach, owocach, winie, słodyczach oraz w mocno przetworzonych produktach.
Jak dbać o szkliwo na codzień:
– unikaj kwasów i cukrów, ponieważ ich połączenie jest najgorsze – kwas rozmiękcza szkliwo, a cukier do niego przylega, tworząc idealną pożywkę dla próchnicy.
– po każdym posiłku delikatnie omiataj zęby, a przestrzenie między zębami nitkuj.
– dla zdrowia zębów jedz więcej nabiału, roślin strączkowych, ryb, migdałów. Unikaj przetworzonej żywności!
– regularnie odwiedzaj stomatologa, który sprawdzi czy w Twoich zębach nie ma ubytków, a także jaki jest stan szkliwa i zgryzu.
Nasza strona korzysta z plików cookies. Szczegóły w dokumencie: Polityka prywatności (RODO)